Σελίδες

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι......!!!!



Είστε συνδεδεμένοι σε ένα blog...
Και τι περιμένετε να περιέχει ένα blog?...Aναρτήσεις!
Και τι είναι οι αναρτήσεις?...Κείμενα...Λέξεις,φράσεις,προτάσεις που κανονικά από κάπου πρέπει να "ξεκινούν..Από μια αφορμή!

Μια αφορμή που θα "τσιμπήσει" τον κειμενογράφο να γράψει..Θα του δώσει την ιδέα,την απαιτούμενη ώθηση..!

Αυτή την αφορμή λοιπόν έψαχνα κι εγώ,προκειμένου να ανανεώσω το μικρό και ταπεινό blogακι μου!Όμως όταν κάνεις επίμονες αναζητήσεις αφορμών,αφενός χάνεται ο αυθορμητισμός,αφετέρου δε σου κάθεται η αφορμή!
Μέχρι που από τα απλά,τα καθημερινά έρχεται η έμπνευση!Και ήρθε...Και σε ποιο όνομα ακούει?!
............
.........
......
ΑΣΤΕΡΙΞ!


Αστερίξ λοιπόν.Ένα όνομα που αυτόματα μετατρέπεται σε χιλιάδες εικόνες και σκέψεις κάθε φορά που το βρίσκω μπροστά μου..Κι επειδή αυτό γίνεται συνέχεια,μιας και καθένα από τα 33 τεύχη της κύριας σειράς τρυπώνει σε κάθε γωνιά του σπιτιού μου,αυτές οι χιλάδες εικόνες και σκέψεις είναι σχεδόν non stop..Το επόμενο μάλιστα λεπτό συνήθως με βρίσκει ήδη να έχω αρχίσει να το διαβάζω και να γελάω δυνατά,ανεξάρτητα από το γεγονός οτι είναι η ν-οστή φορά που θα διαβάζω το συγκεκριμένο τεύχος!

Ας μιλήσουμε λοιπόν σήμερα για Αστερίξ..
Ας κατασκευάσουμε και καμιά ισότητα..
Χμ...για παράδειγμα Αστερίξ= αυθεντικότητα..
Ή μήπως Αστερίξ= διαχρονικότητα...
Αλλά και το Αστερίξ= αντίσταση ακούγεται πολύ αντιπροσωπευτικό!

Γάλλος στην καταγωγή αν και νομίζω ότι τα εκατομμύρια των θαυμαστών του παγκοσμίως* τον αισθανόμαστε σα μια πολύ οικεία φιγούρα,ίσως έχουμε ταυτιστεί με κάποιον από τους ήρωες του και σίγουρα έχουμε γελάσει ανεξάρτητα από την ηλικία* μας!

Όπως ίσως διαπιστώσατε στην πάνω πρόταση υπάρχουν δύο αστερίσκοι(astérisques,λογοπαίγνιο για το όνομα του ήρωα μας στη μητρική του γλώσσα)
Ο πρώτος αστερίσκος αφορά το "παγκοσμίως"..Kαι είναι απαραίτητος μιας και υπάρχουν λαοί που δεν ψήθηκαν ποτέ με τον κόσμο των ανυπόταχτων Γαλατών..Όπως οι Αμερικάνοι και οι Ιάπωνες....
Κι αν οι Ιάπωνες δεν ψήθηκαν εξαιτίας της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής κόμικς,οι Αμερικάνοι δεν μπόρεσαν ποτέ σύμφωνα με κοινωνιολογικές αναλύσεις να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα των περιπετειών του Γαλάτη,να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι ο Δαυίδ μπορεί να κερδίσει το Γολιάθ:Το μικρό χωριό της Αρμορικής δεν υποδουλώθηκε σε ολόκληρη Ρωμαική Αυτοκρατορία,πανίσχυρη εξάλλου την επόχη που διαδραματίζεται το κόμικ,γύρω στο 50 π.Χ.
Και δεν μπόρεσαν να το κάνουν,γιατί δεν κατάφεραν να βάλλουν τον εαυτό τους ούτε στη θέση του "μικρού",του ανίσχυρου αλλά ούτε και στη θέση μιας Αυτοκράτοριας που αν και πανίσχυρη γελοιοποιείται συνεχώς από μια μικρότερη δύναμη.
Άκρως υπεροπτικό πλην αμερικανικό!

Ο δεύτερος αστερίσκος αφορά το καθολικό στοιχείο του Αστερίξ ως προς την ηλικία του αναγνωστικού κοινού του..Διαφορετικές ηλικίες,διαφορετικοί λόγοι για γέλιο..
"Το κλειδί της επιτυχίας είναι η περιεκτικότητα της σειράς σε κωμικά στοιχεία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες (πέρα από τα καθαρά γαλλικά αστεία), εικόνες με έντονα χρώματα και ζωντανό σκίτσο που καθηλώνουν τα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορούν να γελούν για ώρες με μια ατάκα ή με τους αναχρονισμούς, που συχνά συναντιούνται στο σενάριο.."



Αν όμως παρουσιάζει κάτι εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η διαχρονικότητα,η αντίσταση και η αυθεντικότητα ως έννοιες βαθιά ριζωμένες στο οικοδόμημα του Αστερίξ..

Αυθεντικότητα χαρακτήρων,αυθεντικότητα στις ατάκες(ειδικά στη γαλλική του έκδοση με καταπληκτικά λογοπαίγνια),αυθεντικότητα ακόμα και στις μεταφράσεις του,με απόδοση πλησιέστερη στο χιούμορ κάθε λαού που όμως σε καμιά περίπτωση δεν αλλοιώνει το πνεύμα του δημιουργού.

Αντίσταση..Όπως αυτή συναντιέται σε όλη τη σειρά και μάλιστα κάνει τους Αμερικάνους να δυσανασχετούν.Αντίσταση απέναντι στον ισχυρό,απέναντι σε κάθετι "ψεύτικο" που υποσκάπτει τις ανθρώπινες σχέσεις και απειλεί την αυθεντικότητα των ανθρώπων και των καταστάσεων.Άσχετα που η γαλατική αυθεντικότητα περιγράφεται από λαιμαργία στο φαγητό,διάθεση για μόνιμο γλέντι,καβγάδες,χαβαλέ και θρησκευτικές προκαταλήψεις!

Διαχρονικότητα..Όχι μόνο επειδή ο Αστερίξ έκλεισε ήδη μισό αιώνα ζωής πέρυσι..Αλλά κυρίως γιατί οι αξίες,οι έννοιες και τα μηνύματα που περνούν μέσα από το αγαπημένο μου κόμικ είναι διαχρονικά,ειδικά για τους λαούς που νιώθουν πως μέσα τους κρύβουν έναν μικρό Αστερίξ,έναν τεράστιο Οβελίξ ή οποιονδήποτε άλλο ήρωα της σειράς..



Ο Οβελίξ συχνά διαπιστώνει πως"είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι..!"

Εμείς δεν έχουμε παρά να βρούμε τους δικούς μας"Ρωμαίους" και το δικό μας μαγικό φίλτρο.
Γιατί τόσο ατομικά όσο και σα λαός(ελπίζω!) και εξυπνάδα έχουμε και κουράγιο..Όσο για την προστασία του θείου?Από "μέσα" μας ξεκινά κι αυτή..!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου