Σελίδες

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Μπάλα μπάλα μπάλα ..........(ν φορές)....μπάλα μπάλα..........!


Στο χθεσινό κειμενάκι καταπιάστηκα με το mundial όχι αναλύοντάς το γενικά ή σχολιάζοντας για παράδειγμα τη ροή του,τις εξελίξεις..Ασχολήθηκα καθαρά προσωπολατρικά όπως εξ'αρχής επισήμανα με έναν από τους αγαπημένους μου επιθετικούς,τον Νταβίντ Βίγια..
Αυτά ήταν χθες..Όμως δεν ήταν μόνο αυτά..Ήταν διάφορα περιστατικά που με έκαναν από χθες το βράδυ να αισθανθώ και να καταλάβω τόσο άμεσα,πόσο ενώνει μια τέτοια διοργάνωση σε επίπεδο λαών,πόσες καθημερινές ανισότητες μπορούν να άρονται μπροστά σε αυτό το θέαμα..Όχι βέβαια δεν πήγα στη Νότια Αφρική,ούτε καν σε κάποια άλλη χώρα.Σε μια πλατεία της Πάτρας ήμουν.
Εκεί που ανά δύο μέτρα οι τηλεοράσεις και οι γιγαντοοθόνες ήταν συντονισμένες για τον αγώνα της Γκάνας με τις Η.Π.Α!Εκεί λοιπόν καθισμένοι στα παγκάκια και όχι μόνο της πλατείας,ευλαβικά παρακολουθούσαν τον αγώνα 30-40 Αφρικανοί μετανάστες,που ζούσαν τόσο έντονα τον αγώνα κι ανεξάρτητα από το αν κατάγονταν από τη Γκάνα ή όχι "ζούσαν" για να προκριθεί η αφρικανική ομάδα,πανηγύριζαν σαν τρελοί τα γκολ της και ήταν τόσο "ψημένοι" για μπάλα!
Προσπερνώ το ότι αργότερα σε μια άλλη πλατεία ζήλεψα κάτι πιτσιρίκια που έπαιζαν και πήγα με το Νίκο στο περίπτερο να αγοράσουμε μια αερόμπαλα..Δε θέλαμε τόσο ψεύτικη αλλά δεν είχε αλλη!Ααα!Δε φταίμε!!Και το προσπερνώ γιατί εντάξει τρελαμένοι είμαστε με τη μπάλα δεν είναι δα κάτι αξιοσημείωτο!Και σίγουρα δεν είναι τόσο αστείο κι ευχάριστο από το θέαμα ενός ηλικιωμένου κυρίου λίγο πιο κάτω,που αν και ντυμένος στην πένα(παντελονάκι,πουκαμισιά τρελή και τα σχετικά),όταν πλησίασε τη μπάλα,με το παγωτό στο χέρι ο "τρελός" προσπάθησε να τριπλάρει το πιτσιρίκι που κυνηγούσε τη μπάλα!
Γενικά όποιος περνούσε έριχνε και μια πασούλα δείχνοντας να το απολαμβάνει και καλά έκανε!Το θέαμα μιλούσε από μόνο του..
Όσο για τον αφρικανό κυριούλη που ήρθε με τα cd-ακια του το πρωί που ήμουν για καφέ,ο διάλογος ήταν ο εξής:
-Γκάναα watch it..!
-Από τη Γκάνα είσαι?
-Νo Nigeria..
-Σας κερδίσαμε..
-Yes Greece better..
-Κι εσείς δεν πειράζει καλή ομάδα έχετε..
-No..αν είναι καλή κέρδιζε..!

Και προς αιτιολόγηση των περί ισότητας και προσέγγισης των λαών,ακριβώς ίδια απόλαυση και συγκίνηση προκαλέι ένας αγώνας ποδοσφαίρου..Άσχετα ποιες ομάδες παίζουν,άσχετα ποιοι,πού και από πού τον παρακολουθούν,άσχετα από το πώς πανηγυρίζουν ή ξενερώνουν κατά τη διάρκεια του ματσακίου..!

Με έντονο το αφρικανικό στοιχείο δε θα μπορούσα να κλείσω παρά με ένα υπέρτατο βίδεο όπου κλέβει την παράσταση ένας από τους πιο αστέιους ποδοσφαιριστές που κατά καιρούς πρωταγωνιστεί σε ξεκαρδιστικά περιστατικά εντός και εκτός γηπέδου...
Για όλους εσάς(όλους...λες και είστε πολλοί!!)..ξεκαρδιστικός,υπερμέγιστος και πάνω από όλα γλωσσομαθής...... Emmanuelle Eboue!!!!



Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο αποτελεσματικά εφάρμοσε τις κορεάτικες(βόρειες,έχουν κι αυτοί τα δικά τους,ας είμεθα ακριβείς!)οδηγίες του κορεάτη(βόρειοκορεάτη)προπονητή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου